Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2020. 09 03.
17:00

Helyszín
Illyés Gyula Megyei Könyvtár

Kategóriák


 

Környezettudatosság a Puszták világában – gondolatok Lázár Ervin és Illyés Gyula írásai alapján

Az előadásban szeretném felhívni a figyelmet az egykori pusztán élő emberek természettel való kapcsolatára és arra, hogy regényeket, novellákat, verseket nem csak irodalmi, hanem ökológiai-néprajzi „környezettudatos” szemmel is érdemes olvasni, értelmezni.

A tiszta környezet és a természeti értékek veszélyezettsége mára már mindenki számára érzékelhető jelenségé vált. Sokunkban felmerül az a kérdés, hogy mi mit tudnánk tenni annak az érdekében, hogy megállítsuk ezeket a pusztító folyamatokat, vagy legalábbis mérsékeljük mindezt!  Egyre többször felmerülnek azok a javaslatok, gondolatok, hogy a nagyszüleinek életmódjához kellene visszatérni, mert ők nem termeltek szemetet (vagyis zerowastek voltak); harmóniában éltek a természettel (klímabarátok, „1000 óra a szabadban” stb voltak); azt ettek, amit megtermeltek (farm to table) és komotós-lassan tettek mindent, ez által slowlife életmódot is folytattak voltak. Felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy a régmúlt emberének az élete tényleg sokkal környezettudatosabb volt vagy csak romantikus álmodozás mindez?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszoljunk számtalan lehetőségünk van, megkérdezhetjük nagyszüleinket, magunk is kipróbálhatjuk, belemélyedhetünk néprajzi tanulmányokba vagy olyan irodalmi művekben, melyek nem csak szépirodalmi élményt adnak, hanem természet, táj és ember kapcsolatának megvalósulását is feltárják szinte észrevétlenül is az olvasó számára. Érdemes olyan írásokat elővenni, melyek arról a térségről szólnak, ahol mi magunk is élünk, mert a környezettudatos életmódnak alapja, hogy a helyi természeti viszonyokhoz igazodjunk.

A Dunántúl ezen részén a sárközi falvak ártéri gazdálkodása, a dombvidéki kisparaszti gazdaságok mellett, a legelterjedtebb gazdálkodási forma a puszta volt. Előadásomban, Illyés Gyula és Lázár Ervin írásai alapján szeretném megosztani a gondolataimat a pusztai emberek természettel való kapcsolatára, s azokra az tevékenységeikre, melyeket környezettudatos módok közé sorolhatunk és, hogy mindezeket az ismereteket mai hétköznapokban hogyan tudjuk „hasznosítani” a természet megóvása érdekében.

Accessibility