Keresés:

Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár

Szekszárd

Hétfő: 9-18 óra 
Kedd: zárva 
Szerda-péntek: 9-18 óra 
Szombat: 9-13 óra

Cím: 7100 Szekszárd, Széchenyi u. 51.
Tel.: 74/528-100, 528-104
Fax: 74/311-834
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.
Skype:
tolnalib

Fiókkönyvtár:
7100 Szekszárd, Dienes u. 14.
Kedd, csütörtök: 17-19 óra

Helytörténet

Betűméret:

Munkatársak

Bernáth Gergely

Fuchs János

Péntekné Tatár Judit

 

A részleg bemutatása

 

A helyismereti / helytörténeti részleg a teljesség igényével igyekszik gyűjteni minden Tolna megyei vonatkozású dokumentumot, melyek között éppúgy megtalálhatók a megye településeiről szóló irodalmak, mint az itt élő vagy innen elszármazott alkotók művei, publikációi, illetve az életrajzukkal, munkásságukkal foglalkozó művek.

 

Az információhordozók széles skáláját gyűjtjük a fotóktól a plakátokig, a meghívóktól a szakdolgozatokig. A könyvek és vagy 71 kurrens megyei kistelepülési folyóirat mellett CD, DVD, CD-ROM, mikrofilm, számos régi és új térkép is található gyűjteményünkben.

 

Az 1970-es évektől folyamatos a helyi és országos sajtó cikkeinek analitikus feltárása, amely részben az Interneten is elérhető. Több száz periodika sajtófigyelését végzi könyvtárunk a helyismereti részleg koordinálásával.

 

A több százezres tételszámmal bíró helytörténeti cikk-adatbázist elérheti itt

 

(Az adatbázis a cikkek bibliográfiai adatait tartalmazza, magát a cikket nem, csak egy rövid tartalmi kivonatot róla, mely tárgyszavak segítségével a visszakeresését könnyíti.)

 

A helytörténeti gyűjtemény állománya - a fenti cikk-adatbázis tételeit kivéve - visszakereshető a könyvtár elektronikus katalógusában.

 

A részleg állománya védett, dokumentumai nem kölcsönözhetők, könyvtári regisztráció vagy beirtkozás után is csak helyben használatuk engedélyezett.

 

A kutatást végzők folyamatos és eseti témafigyelést kérhetnek.

 

Vállaljuk a gyűjtőkörünkbe illő szakdolgozatok köttetését. Négy darabot köttetünk összesen 3000,- Ft-ért, amennyiben a 4. példány a könyvtárat illeti. A helyismereti állományba kerülő dolgozatok, kéziratok kiemelt szerzői jogi védelem alatt állnak, belőlük sem fotózni, szkennelni, fénymásolni nem lehet. A felhasznált forrásmunkák jegyzéke másolható mindössze, illetve a dolgozatokba való betkenités engedélyezett.

 

Az 1950 előtti, valamint a rossz állapotban lévő dokumentumokat állományvédelmi okok miatt sajnos nem áll módunkban szkennelni, fénymásolni. Ezek esetében a dokumentumról fotó készíthető.

 

A Nemzeti Kulturális Alap, a MediaWorks Hungary Kft., az Arcanum Adatbázis Kft. és a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár közös pályázatának eredményeként elkészült a Tolnai Népújság (korábban Tolnai Napló, Tolna Megyei Népújság) 1953-tól 2000-ig megjelent lapszámainak digitalizációja.

A teljes szövegű adatbázisban itt kereshet:

Tolnai Népújság 1953-2016

Szekszárdi Vasárnap 1991-2016

(A hiányzó lapszámokról nyilvántartás készült, pótlásuk folyamatban. A hiányzó lapszámok papír alapú, eredeti példányai a helyismeretei / helytörténeti részlegben megtekinthetők.)

 

Ajánlás a 2017. évi Tolna megyei vonatkozású évfordulókhoz

Ajánlás a 2016. évi Tolna megyei vonatkozású évfordulókból

Tolna megyei vonatkozású évfordulók 2015-ben

 

Kölcsönzéseim

Olvasó kódja

Olvasó jelszava

Panaszkezelés

Portagaléria

imageimageimageimageimageimageimage

Gyengénlátóknak!

Oldal linkje okostelefonnal

QR Code

Közösségi média